fredag 8 november 2013

I brist på kläder och skor

Farmor Karin Finnpers (f. Jansson 1915)
Bilden tagen 1937, tjugotvå år gammal.

För 90 år sedan så såg Sverige och skolsystemet lite annorlunda ut, häromdagen visade jag till exempel en bild på min farfars äldre systrar när de bakade bröd åt barnen på Hornberga Skola. Skolbespisning var ingen självklarhet och skolämnen som Kristendomskunskap började man läsa redan i första klass. 
Giltig frånvaro med anledning av "brist på kläder och skor".
Bland min farmor Karins samlade betyg och kursintyg la jag märke till att hon i början av 20-talet varit frånvarande från skolan på grund av brist på kläder och skor! Att det var en så vanlig orsak att det stod förskrivet på terminsbetyget säger en hel del om hur tiderna var. 1924 måste ha varit ett tungt år för familjen Jansson, sex dagars frånvaro av den anledningen och hela 25 sjukdagar blev det för farmor Karin.
Men hon hade ganska bra betyg och fortsatte i yrkesskola för handel, där hon bland annat gick kurs i maskinskrivning, något som Theodors generation inte kommer veta vad det är.
Ett intressant fynd var att hon på 30-talet även studerade universalspråket Esperanto, på den tiden användes det flitigt av internationella organisationer, men i dagens samhälle har funktioner som Google Translate och Babelfish gjort universalspråken förlegade.



Farmor Karin firas på sin 80-årsdag i sin bostad i Orsa. Hon blev 81 år.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar